↑ «ویدیو کتاب - فتح الفتوح»
↑ «ویدیو کتاب - فتح الفتوح»
تعداد ۶- ۹ و ۱۲ میخ، نشان دهنده تعداد قدم ها به دفینه بوده، یا سنگینی دفینه را با واحد آن دوره بیان می کند. دفینه لاکپشت در کجا قرار دارد ؟ اولین نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد وضعیت سر لاکپشت است اگر سر آن در لاک قرار داشته باشد نشان از وجود تله های مکانیکی و خطرناک دارد. به نحوی که جایگاه پیشین خود را از دست داد از این زمان کمکم نام افسانهای بلقیس بر روی خرابههای شهر قدیمی اسفراین گذاشته شد. پس از مرگ غازان، سلطان محمد خدابنده در سال ۷۰۳ هجری زمام امور را بهدست گرفت و به ضرب سکه پرداخت پس از گرویدن او به شیعه، نام دوازده امام در حاشیه سکهها نوشته شد (سرفراز وآور زمانی، ۱۳۸۳: ۲۸۰). در این زمان بین نوروز پسر ارغون و غازان خان چند نوبت جنگ سختی در نواحی نیشابور، جوین، اسفراین و ارغیان صورت گرفت که در این جنگها پی در پی دهات و مزارع از بین رفتهاست (خواجه رشید الدین، ۱۳۵۸: ۲۷-۲۸). ق حکومت اسفراین زیر نظر گیخاتو بوده که منابع تاریخی از حکومت او در اسفراین سکوت اختیار کردهاند. حاکم اسفراین بوده؛ اما از سکههایی که او در سال ۷۱۷ و۷۳۲ هجری قمری ضرب کرده.
عسیری در صف ملاقاتکنندگان نایف برای ماه رمضان، احتمالاً از راه زنگ زدن با تلفن همراه، ماده منفجرهای را که در مقعد داشت منفجر نمود که باعث کشته شدن خودش شد اما تنها به صورت سطحی نایف را زخمیکرد؛ شاید به این خاطر که بدن خود عسیری جلوی موج انفجار را گرفته بود. یاقوت حموی که مقارن با حملهٔ مغول زندگی میکرده و کتاب معجمالبلدان را چند سال پیش از این حمله تدوین کردهاست، دربارهٔ اسفراین مینویسد: «اسفرایین: شهرکی بارودار در بخشهای نیشابور، در نیمهٔ راه گرگان. اسفراین در دوره ایلخانیان مغول به رغم صدمات جبرانناپذیری که دیده بود به خاطر قرارگرفتن در مسیر راههای تجاری دوباره رونق گرفت و شکوفا شد و به صورت یکی از ۱۸۲ ایالاتی که توسط خانها اداره میشد درآمد؛ و برای اولین بار از این زمان در اسفراین شاهد ضرابخانه میباشیم. در دورهٔ سلجوقیان، با به حکومت رسیدن ملکشاه سلجوقی شهرهای خراسان به ویژه نیشابور با بنیانگذاری مدارس نظامیه توسط خواجه نظامالملک به صورت یکی از مراکز پررونق علمی جهان اسلام درآمد و در این زمان شهر اسفراین هم که یکی از شهرهای نیشابور محسوب میشد از رونق و شکوفایی ویژهای برخوردار بودهاست. طی کاوشهای باستانشناسی در شهر تاریخی اسفراین آثار زیادی از قطعات کاشی بهدست آمده که نشان میدهد هنر کاشیکاری در این شهر در زمان حیات از شکوفایی و رونق بالایی برخوردار بودهاست و اصولاً از این هنر در بناهای شاخص استفاده میشدهاست.
غازان محمود و امرایش در جوین و اسفراین دستور به ساخت کاریزها دادند که هنوز هم هست مانند روستای منگلی که منگلی بوغا ساخته و بداغ آباد که بداغ بوغا و آروغ ده که آروغ ساختهاست (شاهد، ۱۳۸۷: ۲۹۸). اما با توجه به عدم اشاره به نام بلقیس در متون تاریخی تا پیش از دورهٔ قاجار و از طرفی گنج و گنج یابی در عهد ناصری، مردم به علت اسرارآمیز و رازگونه بودن شهر و برج باروی مرتفع و فراوانی اشیای عتیقه و بیرون بودن ساخت چنین بنای عظیمی از دست بشر و از سویی خواندن قرآن و اشاره در آن به داستان بلقیس خاتون و حضرت سلیمان در مورد داشتن گنجینه و عمارتهای عالی و رفیع از این زمان این نام تاریخی را به این شهر نسبت دادهاند. اما با مرگ ملکشاه، سلطان سنجر به حکومت رسید و در این زمان یکی از مشکلات اصلی او درگیری با غزان بود. بهطور کلی نام این شهر در متون به صورتهای سبراین (حدودالعالم)، سفراین (تاریخ سیستان)، اسپراین (بیهقی)، اسپرایین (برهان قاطع)، و اسفرائین (ثعالبی، یتیمة الدهر، یاقوت و قزوینی) نیز آمدهاست اما گویاترین و موثقترین سند، که هیچگونه دخل و تصرفی در آن صورت نگرفته و زیر نظر حکومت مرکزی بوده و نام این شهر کهن را به مدت ۷۰۰ سال یعنی از زمان مغولان تا اواخر حکومت صفوی زنده داشته، سکه است.
من هرگز نشنیدهام که بگویند ملکهٔ سبا از خراسان آمده باشد. با روی کارآمدن سلجوقیان از سدهٔ پنجم به بعد، شهرهای خراسان بزرگ یکی پس از دیگری گرفتار غارت و تخریب شدند. شهر بلقیس یکی از بزرگترین و دومین بنای بزرگ خِشتی و گِلی( پس از ارگ بم )ایران است که در ۳ کیلومتری جنوبغرب شهر کنونی اسفراین قرار گرفتهاست، که وسعتی بالغ بر ۱۸۰ هکتار وسعت دارد و از یک مجموعه آثار شامل بقایای ارگ و خندق پیرامون آن، شارستان شامل: برج و بارو، مقبرهٔ شیخ آذری، ویرانههای معروف به منارتپه (مسجد جامع)، کورهٔ سفالگری، آبانبار، بازار، کاروانسرا، بنای معروف به یخدانها و یک گورستان وسیع در نزدیک دروازهٔ شرقی تشکیل شدهاست. در حال حاضر، بسیاری از آثار گرافیتی پیچیده در امتداد کانال قابل مشاهده است، و یک فضای هنری چندرسانهای بزرگ در کنارههای آن در ساختمان قبلی شهرداری در شماره ۱۰۴ خیابان اوبرویلیرز وجود دارد. اسفراین نیز از جمله مناطق تحت فرمان او بود که در آن به نام او سکه ضرب شد. در سراسر جهان بازارهایی برای فروش عتیقه وجود دارد که میتوان به بازار بریک لین در شهر لندن و بازار دست فروشی رزبول در ایالت کالیفرنیا و بازار لو ویلاژ سنت پُل در شهر پاریس و بازار عتیقه فروشان خیابان منوچهری در شهر تهران اشاره کرد.
سایت
سایت منبع
لینک منبع
این سایت
اینجا
این سایت
این لینک
منبع
سایت
سایت منبع